Değerli Okurlar,

Ticarette Uzman Görüş Dergisi’nin 65. sayısında sizlerle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu sayımızda, küresel ticaretin çeşitli boyutlarını ve Türkiye’nin bu süreçteki konumunu irdeleyen zengin içerikler sunuyoruz.

Dergimizin bu sayısında yer alan yazılar arasında, Afrika’daki yatırım dinamiklerinin ve Kuşak ve Yol Girişimi’nin Türkiye-Çin rekabeti bağlamında nasıl bir rol oynadığına dair derinlemesine analizler yer alıyor. Ayrıca, uluslararası kuruluşların işlevsizleşmesi ve küresel ticaretin yeniden yapılandırılması sürecinde Dünya Ticaret Örgütü’nün oynadığı rolü tartışacak ve bu bağlamda Türkiye’nin stratejik pozisyonunu değerlendireceksiniz.

Dünya Gümrük Örgütü’nün cinsiyet eşitliği ve çeşitlilik konusundaki çabalarını inceleyen makalede, gümrük idarelerindeki önemli gelişmeleri ve Türkiye’nin bu alandaki potansiyelini ele alıyor. Ayrıca, ticari diplomasi stratejileri ve özellikle Asya-Pasifik bölgesindeki yeni hedef pazarlara yönelik politikalar da bu sayımızda önemli bir yer tutuyor.

Ayrıca, gümrük risk yönetimi sistemleri ve İthalat Kontrol Sistemi 2’nin (ICS-2) küresel ticaret üzerindeki etkilerini değerlendiren bir makaleyi okuyacak, Türkiye’nin dijitalleşme ve karasal uzun mesafe taşımacılık bağlamında yeniden şekillenen bağlantısallık stratejileri üzerine yapılan değerlendirmeleri bulacaksınız.

Bir diğer makalede ise yeşil düşünce yaklaşımı ve işletmelerin yeşillenme nedenleri irdelenmiş; ardından yeşil işletme ve temel unsurları olan üretim, finans, yönetim, insan kaynakları ve pazarlamanın nasıl yeşillenebilecekleri açıklanarak sürdürülebilir işletmeler için “yeşil” olmanın gerekliliği ile kooperatifçilik eğitimlerinin önemi ve son düzenlemeler ışığında Türkiye’deki kooperatif yapılarının yönetim ve denetim süreçlerine nasıl katkı sağladığını da ele alıyoruz. Son makale olan COVID-19 pandemisinin ve küresel tedarik zincirlerindeki zorlukların analiz edildiği yazımızda ise küresel yönetişim ve ticaretin geleceği açısından önemli perspektifler sunuyor.

Bu zengin içeriklerle dolu olan 65. sayımızın, ticaret ve uluslararası ilişkiler alanındaki gelişmeleri anlamanıza ve Türkiye’nin stratejik yol haritasını değerlendirmenize katkı sağlayacağını umuyoruz.

Keyifli okumalar dileriz.

Ticarette Uzman Görüş Dergisi Yayın Kurulu