Ticaret Uzmanlığı mesleğini anlatabilir misiniz?

Uzman yardımcıları nasıl yetiştirilir?

Uzman yardımcıları öncelikle, belirlenen bir eğitim planına göre teorik bir eğitim sürecinden geçerler. Daha sonra görevlendirilen birimlerde uzman gözetiminde çalışmaya başlarlar. Bu çalışma süreci, mesleki bilgi ve tecrübenin geliştirilmesi yanında uzmanlığın gerektirdiği bilgi, beceri ve niteliklerin kazanılmasına yönelik bir yetişme sürecidir.

Uzman yardımcılığı süresinde ayrıca mevzuatın uygulanması, yorumlanması ve geliştirilmesine ilişkin işlerin nasıl yapılacağı, araştırma ve incelemenin nasıl yürütüleceği, yurt içi ve yurt dışı toplantılarda temsilin nasıl yapılacağı konuları da detaylı bir şekilde öğrenilmektedir.

Uzman yardımcıları, uzman olabilmek     için yeterlik sınavına girerler mi?

Uzmanlık tezi yeterli bulunan ve uzman yardımcısı olarak adaylıkta geçen süre dâhil en az üç yıl Bakanlık birimlerinde fiilen çalışan uzman yardımcıları, yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar.

Yeterlik sınavı; ekonomi, uluslararası ekonomik ve ticari örgütler, gümrük ve dış ticaret ile iç ticaret konularında temel bilgiler, mesleki yabancı dil, Bakanlığın görevlerine ilişkin mevzuat, teşkilat yapısı ile Bakanlığın görev alanına giren ve sınav ilanında belirtilen diğer konulardan yazılı ve sözlü şeklinde yapılır.

Yazılı sınavda başarılı olanlar sözlü sınava girmeye hak kazanırlar. Yazılı ve sözlü sınavda da başarılı olan uzman yardımcıları uzmanlığa atanırlar.

Uzmanlar yurtdışı kadrolarda    çalışabilirler mi?

Büyükelçilik ve Başkonsolosluklarda Ticaret Müşaviri, Ticaret Müşavir Yardımcısı veya Ticari Ataşe olarak görev yapan çok sayıda Uzman olması yanında ayrıca Dünya Ticaret Örgütü, Dünya Gümrük Örgütü gibi uluslararası kuruluşlarda da görev yapılabilmektedir.

Ticaret uzmanları sadece  Bakanlık merkez teşkilatında mı çalışırlar?

Evet. Uzmanlar, Bakanlığın görev alanına giren konularda Ankara merkez teşkilatındaki hizmet birimlerinde çalışırlar.

Uzman yardımcıları, uzman olabilmek     için tez hazırlarlar mı?

Evet. Uzman yardımcıları uzmanlığa atanabilmek için yeterlik sürecine tabi tutulur. Yeterlik süreci, tez savunması ve yeterlik sınavı olmak üzere iki aşamalıdır.

Uzman yardımcısı olarak adaylıkta geçen süre dâhil on sekiz ay süre ile Bakanlık birimlerinde fiilen çalışanlar, uzmanlık tezini hazırlamaya hak kazanır.

Uzmanlık tezi hazırlayıp tez jürisi tarafından tezleri yeterli bulunan uzman yardımcıları yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar.

Uzmanlar iyi derecede yabancı dil     bilmek zorunda mıdır?

Uzmanların gerek katıldıkları yurtdışı toplantılarda görüş verebilmesi gerekse de yabancı mevzuat ve kaynakları inceleyebilmesi için iyi derecede yabancı dil bilmesi gerekmektedir.