Değerli okurlar,

Derneğimizin geleneksel yayını olan dergimizin yeni bir elektronik sayısı ile sizlerle birlikteyiz.

Son sayımızdan bugüne kadar geçen zamanda yönetim kurulu ve dergimiz bünyesinde birçok değişiklik gerçekleşti. Derneğimizin adı, 2021 yılındaki olağanüstü genel kurulda meslek unvanımıza uyum arz etmesi açısından  “Ticaret Uzmanları Derneği” olarak değişti. E-dergimiz de bu değişime uygun olarak “Ticarette Uzman Görüş” adını aldı. Tüm bu gelişmeler çerçevesinde, yepyeni bir yayın kadrosu ve tasarım ile sizlerin karşısına çıkmaktan büyük bir heyecan duyduğumuzu belirtmek isteriz.

Koronavirüs pandemisinin günlük hayatın tüm alanlarındaki etkisinin iyiden iyiye azalmaya ve silik bir gölgeye dönüşmeye başladığı günümüzde ne yazık ki henüz “normal” olmaktan çok uzağız. Dünya ekonomileri pandemi süresince alınan önlemlerin ve uygulamaya konulan kısıtlamaların ağır faturasını ödemekle meşguller. Yüksek enflasyon, yüksek faiz, bozulan tedarik zincirleri, otomotiv sektöründeki çip krizleri, her geçen gün kendini daha çok dayatan gıda krizi, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla patlak veren enerji ve küreselleşme krizleri ve daha nice olumsuzluk sonucu dünya ticaretinin pandemi sonrası canlanmayı tam manasıyla gerçekleştiremediği görülüyor.

Öte yandan Rusya’nın başta ABD ve AB olmak üzere çeşitli aktörlerce global ekonomiden dışlanması ve çeşitli yaptırımlara tabi tutulması sonucu ortak tedarik zincirleri, karşılıklı enerji ticareti ve ekonomik partnerlikler üzerinden yol alan, küresel seviyede ticari entegrasyonu önceleyen anlayış da iyiden iyiye erozyona uğramış görünüyor.

Ülkemiz ticari hayatı ise tüm bu ekonomik gelişmelerden ve savruluşlardan doğrudan etkileniyor ve tüm aktörleriyle dünyanın yakın gelecekte alacağı vaziyette kendine uygun bir yer edinmeye çalışıyor. Bizler de dergimizin yayın kurulu olarak ticarette uzman görüşe artık daha fazla gereksinim olduğunu düşünüyor, siz kıymetli okurlarımız ve yazarlarımızla birlikte ticaretin gerek uygulama alanında gerekse literatür üretimi boyutunda faydalı işlere imza atmayı temenni ediyoruz.

Sayın Bakanımız Mehmet Muş’un, “Küresel Ekonomi, Türkiye Ekonomisi, Ticaret ve Ticaret Uzmanlığı Mesleği” konulu makalesinin bu sayımızda yer almasından onur duyduğumuzu belirtmek isteriz.

Değerli yazarlarımızdan gelen ve sizleri bekleyen diğer makalelere kısaca bir göz atmak gerekirse:

Bu sayımızda,

  • Pandemi ve küresel tedarik zincirleri arasındaki ilişki irdelenerek salgınla birlikte küresel tedarik zincirlerinde yaşanan temel değişimler ve gelecek beklentileri,
  • Uygunluk değerlendirme faaliyetlerinde kamuoyu güveninin sağlanması için akreditasyonun rolü konusu,
  • Uluslararası alanda yapılan çalışmalar da dikkate alınarak ülkemiz elektronik ATA Karnesine ilişkin uygulama,
  • Covid-19 salgını sürecinde daha güçlü bir alternatif olarak karşımıza çıkan online marketlerin yükselişi hem tüketicilerin beğeni ve beklentilerini anlamak hem de ülkemizde hala önemli birer ekonomik aktör olarak varlığını sürdüren esnaf ve sanatkarlara yeni bir model teşkil etme potansiyeli,
  • Yolcu beraberinde getirilen altın ve kıymetli maden ithalatına ilişkin mevzuat ve söz konusu mevzuatta meydana gelen değişiklikler,
  • Covid-19 salgını müddetince devletlerin pandeminin etkilerini azaltmak amacıyla aldıkları önlemler 30 farklı ülkenin gümrük alanında aldıkları vergisel tedbirler,
  • 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında aldatıcı işlem ve davranış kavramı,

ayrıntılı şekilde değerlendirilmektedir.

Dergimizin gümrük ve ticaret ile doğrudan veya dolaylı ilgisi bulunan her konuya ve paylaşacak sözü olan herkese açık olduğunu bir kere daha belirtmek isteriz.

Keyifle okumanız dileğiyle.

Ticarette Uzman Görüş Dergisi Yayın Kurulu